Ας μιλήσουμε για Τέχνη Νο2
Tι γνωρίζετε για τις παραπάνω φωτογραφίες;
Ο Φειδίας ήταν Έλληνας γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας, ο οποίος ____________(ζω) τον 5ο αιώνα π.Χ. και _________________(θεωρούμαι) ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της Κλασικής εποχής. Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία, το οποίο_____________ (φτιάχνω) ο Φειδίας, ήταν ένα από τα Επτά θαύματα του ____________ (αρχαίος) κόσμου. Ο Φειδίας ____________(σχεδιάζω) επίσης τα αγάλματα της θεάς Αθηνάς που βρισκόταν στην Ακρόπολη των Αθηνών, δηλαδή την Αθηνά Παρθένο, που βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα, και την Αθηνά Πρόμαχο, ένα κολοσσιαίο χάλκινο άγαλμα που ___________(είμαι) ανάμεσα στο Ερεχθείο και τα Προπύλαια
Ο Φειδίας παράλληλα φιλοτέχνησε το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου για το σηκό του Παρθενώνα (446-438 π.Χ.), που είχε κολοσσιαίο μέγεθος και αποτέλεσε καινοτομία στην τεχνική των λατρευτικών αγαλμάτων.
Η τεράστια ποσότητα χρυσού ______________(δίνω) αφορμή στους εχθρούς του Φειδία να τον κατηγορήσουν για κατάχρηση. Ο Φειδίας απέδειξε την αθωότητά του, επειδή ο Περικλής τον είχε συμβουλέψει να κάνει το χρυσό ένδυμα της Αθηνάς συναρμολογούμενο. Έτσι το ____________ (αποσυναρμολογώ) και το __________ (ζυγίζω). Το βάρος του χρυσού βρέθηκε ακέραιο κι έτσι ο Φειδίας αθωώθηκε. Όμως κατόπιν τον (κατηγορώ)για αλαζονεία επειδή στην εξωτερική όψη της ασπίδας της Αθηνάς, που έφερε ανάγλυφη Αμαζονομαχία, παρέστησε σε δύο Αθηναίους πολεμιστές το πορτρέτο του Περικλή και το δικό του. Ο Φειδίας συνελήφθη και καταδικάστηκε.
Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Φειδίας πέθανε στη φυλακή, ενώ σύμφωνα με το χρονικογράφο του 4ου αιώνα π.Χ. Φιλόχορο, μετά την ολοκλήρωση της Παρθένου ο Φειδίας ______________ (φεύγω) για πάντα την Αθήνα για να αποφύγει την καταδίκη και ________________ (πηγαίνω) στην Ολυμπία. Το εργαστήριό του βρισκόταν στην Άλτη. Εκεί, ______________ (δημιουργώ) το χρυσελεφάντινο λατρευτικό άγαλμα του Διός, ύψους 11 μ., το διασημότερο έργο του στην αρχαιότητα, ώστε περιελήφθη στα επτά θαύματα του κόσμου. Για το άγαλμα του Διός δεν σώζεται κανένα στοιχείο εκτός από μερικές μικρές παραστάσεις σε νομίσματα της Ηλείας, που δίνουν μία γενική μόνο ιδέα της στάσεως και του σχήματος της κεφαλής. Ο θεός __________________ (είμαι) καθισμένος σε θρόνο με σκήπτρο στο αριστερό του χέρι και Νίκη στο δεξί. Τα γυμνά μέρη του σώματος ήταν από ελεφαντόδοντο ενώ τα ενδύματα ήταν από χρυσάφι. Ο θρόνος ___________ (φέρνω) πλουσιότατο γλυπτικό διάκοσμο καθώς ήταν από χρυσό, ελεφαντόδοντο και πολύτιμους λίθους. Δυστυχώς όμως και εδώ τον Φειδία τον κυνήγησε η ίδια μοίρα, αφού ξανά κατηγορήθηκε για κατάχρηση και κλοπή χρυσού και φυλακίστηκε ως το θάνατό του.
Λεξιλόγιο χρόνου
Χτες = yesterday
προχτές = the day before
την προηγούμενη μέρα = the day before 👉 Χρησιμοποίησε 5 από αυτές τις λέξεις και τα ρήματα παίρνω, βάζω, πηγαίνω, έχω, καθαρίζω και φτιάξε μικρό κείμενο.
όταν = when
Εδώ και πολύ καιρό = For a long time
Πότε = When?
ποτέ = never
πάντα = always
φέτος = this year
πέρσι = last year
του χρόνου = next year
απόψε = tonight
σήμερα = today
αύριο = tomorrow
πρωί = morning
μεσημέρι = noon
απόγευμα = afternoon
σπάνια = seldom
συνήθως = usually
όποτε = whenever
ύστερα = after
έπειτα = after
μετά = after
κιόλας = already
👉Δες και αυτό
Τι απαντά στην ερώτηση ποιόν; (1ο μέρος)
Εγώ= με π.χ. Με πήρε τηλέφωνο
Εσύ = σε Σε πήρε τηλέφωνο
Αυτός = τον Τον πήρε τηλέφωνο
Αυτή = την Την πήρε τηλέφωνο
Αυτό = το Το πήρε τηλέφωνο
εμείς = μας Μας πήρε τηλέφωνο
Εσείς = σας Σας πήρε τηλέφωνο
Αυτούς = τους Τους πήρε τηλέφωνο
αυτές = τις Τις πήρε τηλέφωνο
Αυτά = τα Τα πήρε τηλέφωνο
Ακούω και συμπληρώνω τα κενά
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου