Μάθημα 15ο Eσύ τον Διαμαντή τον ξέρεις; (ας εξασκηθούμε λίγο ακόμη στις αντωνυμίες)

 Συζητάμε για τον μεγάλο διαφωτιστή και βρίσκω τις αντωνυμίες μέσα στο κείμενο. 

                           


Ο Αδαμάντιος Κοραής (27 Απριλίου 1748, Σμύρνη – 6 Απριλίου 1833 ΠαρίσιΓαλλία), ήταν Έλληνας φιλόλογος με βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτισμού. Ο Κοραής είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού και μνημονεύεται κυρίως για τις γλωσσικές του απόψεις και την υποστήριξη της καθαρεύουσας.

Ο Αδαμάντιος Κοραής καταγόταν από εμπορική οικογένεια της Χίου στην οποία όμως υπήρχε παράδοση ενασχόλησης με τα γράμματα. Από νεαρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για την παιδεία και η πρώτη του επαφή με τις ξένες γλώσσες έγινε στην Σμύρνη, χάρη στη διδασκαλία του Bernhard Keun, Ολλανδού ιερέα που ζούσε εκεί, στον οποίον ο Κοραής δίδασκε ελληνικά ως αντάλλαγμα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Επιθυμία της οικογένειάς του όμως ήταν να ασχοληθεί με το εμπόριο, γι' αυτό και το 1771 κατέληξαν στην συμβιβαστική λύση να μεταβεί στο Άμστερνταμ, όπου, παράλληλα με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, θα μπορούσε να διευρύνει τους ορίζοντές του και να αποκτήσει την καλλιέργεια που επιθυμούσε. Η απόπειρά του να ασχοληθεί με το εμπόριο απέτυχε και έτσι το 1777 εγκατέλειψε το Άμστερνταμ και επέστρεψε στην Σμύρνη, απ' όπου έφυγε ξανά το 1782, για ιατρικές σπουδές στο Μονπελιέ της Γαλλίας.

Επηρεασμένος από τις φιλελεύθερες ιδέες του Διαφωτισμού, μαχόταν με αυτά που έγραφε  υπέρ της πνευματικής αναγέννησης της Ελλάδας. Κύριος στόχος (μέλημα) του ήταν η πνευματική ανάπτυξη του γένους, την οποία θεωρούσε προϋπόθεση για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Στην ανανέωση της παιδείας προσπάθησε να συμβάλει και σε πρακτικό επίπεδο, με τις φιλολογικές εκδόσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων στην σειρά Ελληνική Βιβλιοθήκη, αλλά και θεωρητικά, κυρίως στα προλεγόμενα που έβαζε στις εκδόσεις του, τους "Αυτοσχέδιους Στοχασμούς περί της ελληνικής παιδείας και γλώσσης". Η εκδοτική του δραστηριότητα ξεκίνησε το 1799, με τους Χαρακτήρες του Θεόφραστου. Την επόμενη χρονιά τύπωσε το Περί ανέμων, υδάτων και τόπων του Ιπποκράτη, έκδοση που βραβεύτηκε το 1810, και το 1804 τα Αιθιοπικά του Ηλιοδώρου, η εισαγωγή του οποίου είναι η πρώτη ελληνική πραγματεία για το λογοτεχνικό είδος του μυθιστορήματος. Μετά το 1805 ενέταξε τις εκδόσεις του στην σειρά Ελληνική Βιβλιοθήκη, η οποία συνεχίστηκε έως το 1827, με την χορηγία των αδερφών Ζωσιμά. Στην Ελληνική Βιβλιοθήκη εξέδωσε, μεταξύ άλλων, τους Βίους Παραλλήλους του Πλουτάρχου, Λόγους του Ισοκράτη, τις τέσσερις πρώτες ραψωδίες της Ιλιάδας, Γαληνό, Στράβωνα, Μάρκο Αυρήλιο, τα Πολιτικά και τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, τα Απομνημονεύματα του Ξενοφώντα. [...]

Όταν ξέσπασε η επανάσταση, τήρησε αρνητική στάση καθώς πίστευε ότι δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να επιτευχθεί αυτονομία. Προσπάθησε όμως να βοηθήσει με διάφορα μέσα: αλληλογραφούσε με φιλέλληνες πολιτικούς και έγραφε άρθρα σε ξένα έντυπα για να προβάλει την Επανάσταση. Μετά την απελευθέρωση δεν ήταν σύμφωνος με την πολιτική του Καποδίστρια, τον οποίο βέβαια είχε συναντήσει στο παρελθόν, επειδή θεωρούσε αυταρχική την συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο πρόσωπο του. Τις διαφωνίες του διατύπωνε σε διαλογικά κείμενα που δημοσίευε με ψευδώνυμο. Για την στάση του αυτή έφθασε να θεωρείται και ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του. Ο Κοραής πέθανε τελικά στο Παρίσι σε ηλικία 84 χρονών.

Το πιο μεγάλο ενδιαφέρον του ήταν για τα σχολεία που τα ενίσχυε με κάθε τρόπο, τα πρόβαλλε και τα καθοδηγούσε. Ο Κοραής είχε καταφέρει να φτιάξει, παρά τη φτώχεια του, αξιόλογη βιβλιοθήκη στο Παρίσι. Η επιθυμία του ήταν η βιβλιοθήκη αυτή μαζί με τα χειρόγραφά του να μεταφερθούν στη Χίο μετά το θάνατό του (κάπου 3.500 τόμοι) όπως και έγινε αλλά ύστερα από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις. Πέθανε στη γαλλική πρωτεύουσα το 1833, αφού είδε ένα μέρος της πατρίδας του απελευθερωμένο αλλά όχι την αγαπημένη του Χίο.

Μετά τον θάνατό του εκδηλώθηκαν εναντίον του αντιδράσεις, με αρνητικές κριτικές για τις πολιτικές και γλωσσικές του ιδέες. Τα οστά του στάλθηκαν στην Ελλάδα το 1877 και ετάφη στην Ελληνική πρωτεύουσα, στο Α΄Νεκροταφείο. 


Πηγές: https://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/education/literature_history/search.html?details=100

http://www.hellenicaworld.com/Greece/Person/gr/AdamantiosKorais.html

https://www.koraeslibrary.gr/18-vivliothiki/50-adamantios-korais


Ας συζητήσουμε/ βρίσκω πληροφορίες τώρα.

Γνωρίζετε ποιοι είναι ο Πλούταρχος, ο Ισοκράτης, ο Όμηρος, ο Γαληνός, ο Στράβων, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Αριστοτέλης, ο Ξενοφώντας και ο Καποδίστριας; 


Για την άλλη φορά: Θα μας παρουσιάσετε στην τάξη μια προσωπικότητα που θαυμάζετε από τον 18ο ή 19ο αιώνα. 


Vocabulary

ξεσπάω: break out

τηρώ: adhere to

ωριμάζω: grow

επιτευχθεί (επιτυγχάνω): succeed

τα μέσα: means

η απελευθέρωση: liberation

ο αυταρχικός -η-ο: bossy

διατυπώνω: articulate

το ψευδώνυμο : nickname

ο ηθικός αυτουργός : the person who thinks the crime and send someone else to execute it. 

προβάλλω: show

καθοδηγώ: guide

ο αξιόλογος-η-ο: notable

η περιπέτεια: adventure

η καθυστέρηση:delay

εκδηλώνομαι: be expressed

η κριτική:critisism

το οστό: bone

ετάφη: he was buried

το νεκροταφείο: cemetery



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mάθημα 6ο Τι έχω μάθει άραγε; 😊✌😎

Ας μιλήσουμε για Τέχνη Νο2